Sommaren är min rätta tid för ett Gott Nytt År

Min favoritårstid är sommaren. Det är jag nog inte ensam om, speciellt inte bland oss ljus- och värmetörstande som bor i Sverige året runt. Men för mig är numera inte det viktigaste om det är sol eller regn tio dagar i rad, även om jag såklart uppskattar en och annan solvarm dag på stranden. Det viktiga för mig är att jag använder sommaren för att lägga grunden till året som kommer, ända fram till nästa sommar. Gott Nytt År liksom, fast ett halvår för sent, eller för tidigt. Detta är verkligen – tyvärr – inget jag övat på genom livet, utan något jag kommit fram till de senaste åren då jag genomgått och genomfört för mig rätt avsevärda förändringar.

Varför under sommaren? Jag menar att livet är så mycket enklare då. Inga tjocka kläder som ska på och av. Frukt och grönt finns i mängder, ofta inpå husknuten. Det är lättare att förflytta sig, inga ishala vägar och sällan inställda tåg. Det är roligare att träna på sommaren. Ute och inne får en flytande gräns. Mitt hem tycks bli större. Tid för både sovmorgnar, långa måltider och sena kvällar, för familj och vänner. Tid att känna in vad det är som får just min kropp och själ att må bra och stärkas, respektive vad som inte gör det. Tänk vilken användbar kunskap! Jag hinner ikapp mig själv. Dessutom så otroligt många fler inspirerande aktiviteter och upplevelser att välja på under sommaren. Och däremellan – de för mig avgörande mellanrummen. Kanske var det dessa som fysikern och författaren Bodil Jönsson kallade ”ställtid”.

Vad betyder då att lägga grunden? För mig som är både högsensitiv och utåtriktad är det bland annat att ta mig tid att få vara själv, ja du läste rätt: att ta mig tid, för det är sällan eller aldrig någon som ger mig den tiden. Att stanna upp i mellanrummen mellan det som är planerat och det som görs, att skapa fler mellanrum. Det är också att öva mig i att känna tacksamhet för allt som är gott i mitt liv – det lilla lika väl som det stora. Jag påminner mig själv om att inte ta något för givet, men att samtidigt njuta av det jag har.

Jag har insett att jag inte kan tumma på mellanrummen om jag ska må bra och fungera på bästa sätt. Att uppleva ett mellanrum på riktigt kan vara en rejäl utmaning. Har du till exempel provat att under tio minuter bara sitta på en stol och fokusera på ditt andetag, hela vägen från näsan ner genom luftvägarna och ner i lungorna och magen för att sedan vända tillbaka från magen, upp i bröstkorgen och ut genom näsan? Hur många andetag blir det egentligen på tio minuter? Hur känns det i kroppen och sinnet efter att ha suttit så i tio minuter? Prova!

Låt mig ge ett exempel på en sommardag som fått mig att må så bra och därmed bidrar till mitt goda fortsatta år. Idag gick jag upp ovanligt tidigt (för att vara ledig; ville inte riktigt vakna när väckarklockan skrällde), åt havregrynsgröt (som jag aldrig tröttnar på), åkte med maken och dottern och tränade (även om vi inte tränade tillsammans), svettades som en galning och tog i så att konditionen fick sig en omgång (det behövdes), köpte surdegs-fröbullar och åt frukost nummer två med familjen, åkte tillsammans med min mamma och köpte nya fina växter till utomhuskrukorna (känslan att gräva med fingrarna i jorden), åt en lätt lunch med rester från gårdagen, tränade mindfulness dvs tränade mig i medveten närvaro (kämpar för att komma in i denna rutin igen dagligen för det gör stor skillnad i hur jag mår), pluggade anatomi (tänk vilken förmån att få utvecklas från massör till massageterapeut), gjorde lite bokföring (känslan när bokföringen stämmer exakt med beloppet på bankkontot), lagade en god vegetarisk sojafärs med mycket grönsaker till kvällsmat, lite pasta till det och såklart min (men inte alltid dotterns) favorit – kokt broccoli. Koppen med kaffe och en mini-chokladglass efteråt smakade fantastiskt. Även en dag med flera mellanrum.

Det är långtifrån enkelt att lägga sin goda grund för att bli sitt bästa jag. Men våga vara nyfiken och känna efter, du med.

Och ett Gott Nytt År till dig som läst ända hit. 🙂

Leave a reply