Det här var min vändpunkt – när är din?

Det finns ett uttryck som på engelska heter Point of No Return. Jag har alltid tyckt att det låter lite flummigt och alltför dramatiskt. Men nu vet jag vad som menas.

En mörk oktoberkväll för tre år sedan var jag ute och körde bil, på väg att fixa ett ärende. Plötsligt – mitt på vägen och utan förvarning – visste jag inte längre var jag var på väg. Jag blev otroligt rädd, fick hjärtklappning och tänkte för en tiondels sekund ”Aha, är det så här det känns att bli plötsligt och allvarligt sjuk?”.

Men någonstans förstod jag att jag befann mig farligt nära utmattningen med stort U. En närstående person hade några veckor tidigare råkat ut för en svår olycka och svävade mellan liv och död. Jag arbetade som vanligt heltid. Kände mig väldigt otillräcklig både på jobbet, hemma och vid besöken på sjukhuset hos min närstående.

Det var svårt, men nödvändigt, att erkänna för mig själv att jag inte längre behövde räcka till för mycket för allt och alla och för lite för mig själv. Inte nu. Inte de senaste 30 åren heller.

Nästa dag ordnade jag tid för läkarbesök och hade turen att få träffa en förstående läkare som, liksom jag, tyckte att det vore bra att jobba halvtid några månader för att skapa möjlighet till återhämtning. Hon sa ”Det var klokt av dig att lyssna på dina signaler och dra i bromsen”.

Där och då började min resa till förändring. Fast det visste jag inte då, utan det inser jag nu. En resa som skulle ta några år. (Ibland är det bra att resa långsamt, så att själen hinner ikapp.) En förändring som innebar att jag skulle arbeta med friskvård istället för sjukvård och att leva som jag lär när det gäller bland annat fokus och prioritering, medveten närvaro, träning, kost, avslappning och återhämtning.

Nu håller jag på att förverkliga min dröm och jag är ödmjukt tacksam för alla förtroenden jag får och fantastiska kunder jag möter.

Jag är övertygad om varje människas egen förmåga att ta ansvar för sitt liv och välbefinnande, utifrån sina egna förutsättningar. Ibland kan man bara behöva hjälp till självhjälp som utvecklar förmågan och stimulerar viljan.

Är du intresserad av att utveckla din förmåga och stimulera din vilja? Varmt välkommen att kontakta Sunt & Sant för att få veta hur vi kan hjälpa dig.

Leave a reply